Je wilt een app? Dit zijn je keuzes!

Je denkt erover een app te ontwikkelen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Onze senior developer Alwin ter Stege zet ze voor je op een rijtje, inclusief voor- en nadelen. 

Wat is het doel van je app?

Je wilt iets met je app bereiken. Maar wat? Als je dat niet helder voor ogen hebt, is de kans dat je app een succes wordt heel klein. Er zijn grofweg twee typen apps te definiëren:

Informatieve apps

Dit zijn apps de gebruiker voorzien van informatie in de breedste zin van het woord. Het kan gaan om actualiteiten (denk aan Nu.nl, NOS, Telegraaf), bedrijfsinformatie, medische informatie en elk ander denkbaar type informatie.

Functionele apps

Functionele apps zijn een instrument om een of meerdere functies te vervullen, al dan niet in combinatie met informatievoorziening. Denk bijvoorbeeld aan apps die het geluid op de smartphone regelen en apps die de gebruiker helpen navigeren.

app winkelwagentje

Welk platform kies je?

Je kunt een app op verschillende manieren ontwikkelen. Ook hier valt weer grofweg een indeling te maken in verschillende typen apps, met elk hun eigen voor- en nadelen.

Webapps

Webapps zijn websites die geschikt zijn gemaakt voor weergave op een smartphone. Het is mogelijk om de webapp automatisch aan te laten sluiten bij de gebruikersinterface van het besturingssysteem. Je hebt dan wel een internetverbinding nodig. Webapps kunnen geen gebruik maken van de functies van de telefoon, met uitzondering van enkele specifieke functies die beperkt beschikbaar zijn, zoals gps.

Voordelen webapp

 • De app is relatief snel te realiseren.
 • Hij wordt weergegeven in de browser van de smartphone. 
 • Hij werkt op alle smartphones met een browser. 
 • De app wordt gehost op een webserver, zodat er geen goedkeuring nodig is om hem in een app store te plaatsen. 
 • Er is maar één versie van de app nodig (de versie op de webserver).

Nadelen webapp

 • De app kan geen gebruik maken van de sensoren die op de smartphone beschikbaar zijn. 
 • Een internetverbinding is noodzakelijk om de app te tonen. 
 • De gebruiker krijgt niet automatisch een icoon op het scherm, waardoor hij de app mogelijk minder snel opnieuw zal openen en gebruiken.
windows laptop tablet en telefoon

Native apps

Native apps worden gemaakt voor een specifiek mobiel besturingssysteem, zoals iOS (Apple), Android (Google) of de Windows Phone (Microsoft). Deze apps kunnen volledig offline gebruikt worden. Doordat de apps voor een specifiek besturingssysteem geschreven zijn, kunnen ze gebruik maken van alle functies van de smartphone. Ook kan de interactie met de gebruiker volledig naar wens worden aangepast. 

Voordelen native app

 • De app kan volledig gebruik maken van alle sensoren van de smartphone.
 • De gebruikersinterface is naar inzicht aan te passen. (Wel gelden er richtlijnen vanuit de makers van het besturingssysteem waaraan de gebruikersinterface en app moeten voldoen.) 
 • De app biedt een hele goede gebruikerservaring, met name voor complexe functionaliteiten. (Sommige functies kunnen alleen met een native app gerealiseerd worden.)

Nadelen native app

 • Elk besturingssysteem heeft een eigen app nodig.
 • Ontwikkeling van de app kost meer tijd dan die van een native app of webapp. 

apps om te mailen webapp hybride app of nativa appHybride apps

Hybride apps zijn apps die worden gerealiseerd op basis van HTML5, CSS3 en Javascript. De code wordt geconverteerd naar native apps. In de code kunnen “tags” opgenomen worden die bij de conversie naar de native apps gebruikt worden om functies van de telefoon aan te spreken. Hiermee zijn niet alle functies van de smartphone beschikbaar, maar de meest gebruikte functies zijn via deze methode inmiddels beschikbaar.

Voordelen hybride app

 • Hybride apps kunnen in veel gevallen een oplossing zijn om de nadelen van een webapp te ondervangen zonder de hoge ontwikkelkosten van een native app. In veel gevallen is het mogelijk om een hybride app in plaats van een native app te realiseren. 

Nadelen hybride app

 • Een hybride app kan niet op alle smartphones draaien. Afhankelijk van het platform waarop de app gerealiseerd wordt, worden meer of minder mobiele besturingssystemen ondersteund. Android, iOS en Windows Phone worden over het algemeen wel ondersteund. Een voorbeeld van een platform is PhoneGap.

Contact

Om te bepalen welke oplossing voor jouw app het meest geschikt is, kijken we graag met je mee. Dit artikel geeft een eerste inzicht in de mogelijkheden. Masc beheerst al de genoemde technieken en geeft je ook graag advies.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen, neem dan contact op met onze senior developer Alwin ter Stege. Hij staat je graag te woord!