Onze 4 redenen om agile te werken

Grote projecten voor software of apps pakken we agile aan. Dat levert namelijk het beste resultaat binnen je budget. We merken vaak dat de term ‘agile’ wel bekend is maar wat het concreet en praktisch inhoudt niet. Daarom: onze 4 redenen om voor agile ontwikkeling te kiezen en wat het jou oplevert.

1. Je plan mag veranderen

Als je iets gaat maken dat nog niet bestaat, is het heel moeilijk vooraf precies te bepalen hoe het moet worden. We zien het bij veel projecten: er is wel een visie van het eindresultaat, maar dat is nog te abstract om detailbeslissingen te nemen. In klassieke, fixed-price-projecten is dat een probleem. Je hebt een conceptfase en gaat daarna aan de slag. Terwijl een agile-traject ruimte biedt voor inzichten die je later opdoet.

Wat levert het je op? 

We werken in korte ‘sprints’ (van enkele weken), ontwikkelen steeds een product dat al (deels) werkt en bepalen dan weer opnieuw de prioriteiten. Kom jij of iemand uit het team halverwege tot een belangrijk inzicht, dan krijgt dat een plek in het eindproduct.

 2. Altijd op tijd & binnen je budget

Twee dingen kunnen we je in een agile-traject vooraf beloven: je krijgt je app of tool op tijd en voor het budget dat je wilde. Wat we je niet kunnen zeggen is hoe het product precies wordt. De belangrijkste functies natuurlijk wel, maar de meeste beslissingen maken we samen gaandeweg. Dat is nou juist de kracht van agile werken. 

Wat levert het je op?

Het voelt voor opdrachtgevers weleens als een risico om te tekenen voor iets dat nog niet tastbaar is. Maar we ondervangen daarmee precies de nadelen van de klassieke ontwikkelmethode: daarin leg je het eindresultaat namelijk vast, maar inzichten die je later opdoet kosten extra geld en tijd. En geloof ons, die inzichten komen er. Altijd.

3. Je bent nauw bij het proces betrokken

Een agile-project vliegt zelden uit de bocht omdat de opdrachtgever (of ‘product owner’) er heel nauw bij betrokken is. Een product owner bewaakt het belang van de toekomstige gebruikers van de software en is daarom belangrijk bij het maken van keuzes. 

Wat levert het je op?

Je bent als product owner deel van het projectteam en samen beslissen we na elke sprint wat de volgende stappen zijn. Het vraagt tijd en betrokkenheid, maar wij denken dat jouw tijd en betrokkenheid hoe dan ook een voorwaarde zijn voor het slagen van het project.
4. Je team is kritisch, flexibel & hecht

In een agile-team is iedereen verantwoordelijk voor het resultaat. Dat heeft als groot voordeel dat je het beste uit mensen haalt: ze maken niet klakkeloos iets maar denken actief mee en zijn kritisch. Een agile-team is ook flexibel: de teamleden kunnen wisselen tussen rollen en taken. Daar bovenop integreren we bij Masc vaak externe programmeurs en designers in ons team als een opdrachtgever of opdracht daar om vraagt. 

Wat levert het je op?

Mensen waar jij graag mee werkt, kunnen meedoen in ons team. Zo werk je met een maximaal betrokken en vertrouwd team.

Agile-uitleg op video

Deze video laat helder zien waarin agile (of scrum) verschilt van de klassieke ‘waterval’-methode van projectmanagement en ook hoe agile precies werkt.

 
Deze video laat helder zien waarin agile (of scrum) verschilt van de klassieke ‘waterval’-methode van projectmanagement en ook hoe agile precies werkt.


Niet elk project hoeft agile

Een agile-aanpak is niet geschikt voor elk project. Voor een kort traject met een eenvoudig product is de klassieke (‘waterval’ of fixed-price-)aanpak uitstekend. Ga je iets groters en complexers maken, dan werkt agile beter.

Meer weten?

We vertellen je graag meer over onze werkwijze en of die matcht met jouw project. 

Neem contact met ons op