Software Masc koppelt senioren aan vrijwilligers op Nationale Ouderendag

Op 5 oktober 2012 vond de vierde editie van de Nationale Ouderendag plaats. In 17 gemeenten zetten vrijwilligers een dag lang ouderen in het zonnetje. Masc verzorgde de website en de ondersteunende software.
 

Een wens indienen of vervullen


Via de website Nationaleouderendag.nl dienden ouderen een wens in. Dit kon alles zijn. Van een bezoek aan het strand tot luisteren naar een strijkorkestje of een sfeervolle lunch met vrienden. Vrijwilligers gaven zich via dezelfde site op om een wens te vervullen of te helpen bij een groepsactiviteit. Elke deelnemende gemeente had een comité dat de organisatie op zich nam, vaak in samenwerking met één of meerdere instellingen.

Ondersteunende software van Masc


U kunt zich voorstellen dat het samenbrengen van deze vier partijen (ouderen, vrijwilligers, comités en instellingen) de nodige technische begeleiding vergt. Zo konden wensen niet alleen ingediend worden door ouderen, maar ook door instellingen en comités die ouderen vertegenwoordigden. Comités en instellingen konden daarnaast groepsactiviteiten invoeren, waarop ouderen en vrijwilligers zich weer inschreven.

Om de privacy van deelnemers te waarborgen kregen verschillende gebruikers verschillende rechten in het systeem. Een instelling had minder toegang dan een lokaal comité, dat weer minder kon doen dan het landelijk comité.

Als klap op de vuurpijl moest alle informatie weer bij elkaar komen. In een overzichtelijk bestand stond welke oudere aan welke vrijwilliger(s) was gekoppeld voor welke wens of groepsactiviteit. Een behoorlijk staaltje informatieverwerking.

Van braderiesafari tot pannenkoekenlunch


De gemeente Kerkrade verzorgde een Limburgs buffet, in Almere opende Annemarie Jorritsma een braderiesafari met feestelijke standjes en in Zeist konden ouderen kiezen tussen een pannenkoekenlunch, high tea of patatdiner. De organisatie sprak van een geslaagde, voor de deelnemers onvergetelijke dag. Volgend jaar vindt de vijfde editie van de Nationale Ouderendag plaats, met hopelijk nóg meer deelnemers!

 

Cijfers Nationale Ouderendag 2012

Ouderen : 681
Vrijwilligers : 414
Gemeentes/comités : 17
Zorginstellingen  : 19
Ingediende wensen : 301
Vervulde wensen  : 282
Activiteiten (via systeem) : 5